Pagina 1 van 1

Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 06 mar 2010, 16:28
door Imvarda
Vragen en opmerkingen bij deze blog.

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 06 mar 2010, 17:02
door mn
Veel succes met de kolonie !

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 13 mar 2010, 14:23
door Dumdidum
Ik vind dit een erg leuke soort. Zelf heb ik ook een kolonie aangeschaft en ze zijn eigenlijk altijd wel actief.
Je hebt een mooi nest gemaakt, heel wat beter dan mijn eerste nest er ooit uitzag!

Ik heb een paar suggesties waar je wellicht wat aan hebt.

1. De opening van binnen naar buiten is wat aan de grote kant. Wat je kunt doen is een eetlepel grof zand (ik gebruik zand waarmee je specie maakt / wel zorgen dat het goed schoon is zonder bacterien) in de buitenwereld leggen. Je zult dan zien dat ze binnen de kortste keren de opening aanpassen aan wat wenselijk is

2. Ik las in een andere blog dat ze ook kleine zaden eten en dat bleek bij mij ook te werken. Vandaar waarschijnlijk ook die interesse in dat brood. Je kunt wat experimenteren welke zaden ze lusten.

3. Mijn kolonie is nu ongeveer 50 mieren groot. Het zijn echte veelvraten die eigenlijk elke dag wel een spin, vlieg, tor of ander insect wegwerken (letterlijk, na een dag is alleen nog het ecoskelet te zien). Je zou kunnen overwegen om net als velen op dit forum een eigen kweek te maken van bijvoorbeeld blaptica dubia die door enkele leden van het forum wordt aangeboden.

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 13 mar 2010, 14:40
door mn
Dumdidum schreef: 2. Ik las in een andere blog dat ze ook kleine zaden eten en dat bleek bij mij ook te werken. Vandaar waarschijnlijk ook die interesse in dat brood. Je kunt wat experimenteren welke zaden ze lusten.
Ze nemen ze gewoon mee naar het nest, verder doen ze er niets mee.

Hebben ze van die kaas gegeten ?

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 13 mar 2010, 14:49
door Imvarda
Dumdidum schreef: 3. Mijn kolonie is nu ongeveer 50 mieren groot. Het zijn echte veelvraten die eigenlijk elke dag wel een spin, vlieg, tor of ander insect wegwerken (letterlijk, na een dag is alleen nog het ecoskelet te zien). Je zou kunnen overwegen om net als velen op dit forum een eigen kweek te maken van bijvoorbeeld blaptica dubia die door enkele leden van het forum wordt aangeboden.
Bedankt voor je reactie!

Ik heb al mijn eigen kakkerlak kweek inmiddels, maar omdat deze kolonie mieren nog zo klein is laat ik die kakkerlak kweek nog even met rust.

Ik ga volgende week eerst verder met fruitvliegen en misschien krekels proberen (maar die zal ik moeten doden denk ik?)


Ik zal eens wat zaden bij de dierenwinkel halen en dan laat ik jullie wel weten of ze er wat mee doen, want ik heb dat inderdaad ook gelezen.

Oh, wat betreft je eerste suggestie, hoezo is die ingang te groot dan? Zand wil ik het lieft vermijden omdat dat soms zo'n geknoei wordt.

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 13 mar 2010, 15:03
door Dumdidum
Ik had een nestopening met een diameter van ongeveer 1 cm. Nadat ze met het zand de nestopening hadden verkleind is het nu 3-4 mm maximaal.
Ze maken de nestopening groter als er een prooi doorheen moet, en daarna wordt de boel weer keurig verkleind.

Naar de reden kan ik slechts gokken. Misschien doen ze het voor de veiligheid zodat andere insecten er niet inkunnen, of miscchien heeft het te maken met de klimaat beheersing (temperatuur, vochtigheid in het nest).

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 13 mar 2010, 15:38
door Unexisted
Zo te zien is de kolonie in goede handen. Ik heb het je al eens gezegd, maar vergeet niet om alvast vooruit te denken. Over een paar maanden zal dit nest te klein zijn.

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 30 mar 2010, 19:43
door Harm
Ziet er best aardig uit dacht ik zo! Wel aardig wat te groot voor deze kolonie. 1 zo`n vierkant was denk ik haast wel genoeg geweest...

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 31 mar 2010, 16:02
door Imvarda
Harm schreef:Ziet er best aardig uit dacht ik zo! Wel aardig wat te groot voor deze kolonie. 1 zo`n vierkant was denk ik haast wel genoeg geweest...
Ja dat was de bedoeling, ik had een systeem (dacht ik) om geleidelijk nieuwe gedeelten open te stellen, maar daar hadden de mieren weinig interesse in en vonden al snel een weg door het hele nest (echt vervelend hoe makkelijk dit soort door het kleinste gaatje komt).

Gelukkig doen ze het prima in dit nest en gebruiken ze het doodlopende eind van een buisje die ik gebruikte om ze uit het oude nest te migreren als afvalplaats, dus dat kan ik gewoon eraf halen en legen :D

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 20 apr 2010, 16:21
door kjeld13
Mooie grote kolonie, mooi nest en mooie miertjes 8-). Goed bezig. Als ik dat laatste filmpje bekijk krijg ik ineens intresse in deze soort.
Hoeveel en wat eten ze? Komen er veel werksters/soldaten bij kijken al je ze voert?

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 20 apr 2010, 17:18
door Unexisted
Ongelooflijk hoe groot de kolonie nu is.

Hebben ze al zaadjes aangenomen?

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 20 apr 2010, 17:28
door Imvarda
Ja heel langzaam maar zeker verdwijnen de zaadjes, zie ze af en toe eentje het nest in slepen. Groeit inderdaad maar door en door :) ik voer ze ook veel te veel volgens mij (vandaar die grote stapel voorraad in hun nest).

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 20 apr 2010, 18:02
door mn
@ Kjeld, een erg leuke, actieve en agressieve soort !.

Ik vind dat je daar een erg mooie kolonie hebt !
De zaden die je daar aanbiedt, wat deden ze ermee ? [De vraag is blijkbaar al gesteld] Worden ze ook gegeten ?

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 20 apr 2010, 18:54
door kjeld13
Volgens mij heeft hij z'n kolonie in maar ruim een maand van dat kleine kolonietje met drie kamers naar die massieve kolonie gebracht, misschien moet je ze juist genoeg ruimte aanbieden. Zijn die kleine miertjes wel een beetje goed te zien met het blote oog?

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 20 apr 2010, 20:05
door Imvarda
Ja ze zijn prima te zien hoor, ook de soldaten zijn leuk om te bezichtigen, komen erg onhandig over met hun grote hoofden :)

Ze groeien inderdaad erg snel bij mij, ik besteed er opzich ook vrij veel tijd aan.

Mijn formule is: hele nest bedekt met warmtematjes zoals te zien in video, heb alleen een doekje tussen het glas en de warmtematten (Geen dimmer) dus ze zitten vrij warm.
Daarnaast voer ik ze vrij veel (in het begin 1x per dag, nu 2-3x per dag) een hele lading fruitvliegen en 4-5 krekels. (per dag).

Het enige wat ik erg vervelend vind aan ze is hoe makkelijk ze door de kleinste dingen heen komen en ontsnappen. Je moet echt een perfect nest maken en goed de tijd nemen het rondom te kitten of je hebt er later problemen mee (ik heb het steeds te haastig gedaan).

Mijn volgende nest gaat iets worden met een buitenwereld zoals Dumdum heeft, vind ik er erg cool uitzien, en dan een stapel ytong nesten ernaast.

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 20 apr 2010, 21:57
door kjeld13
Hebben ze nog door de ytong gegraven en voer je de fruitvliegen/krekels dood of levend?

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 20 apr 2010, 22:35
door Imvarda
Nog niet door enig ytong gegraven (denk ook niet dat dat gaat gebeuren want ik ga altijd zorgen dat ze ruimte genoeg hebben).

Fruitvliegen voer ik gewoon levend, denk dat iedereen dat bij alle soorten kan doen?

Krekels geef ik soms levend, soms dood, maar als ik ze levend voer dan trek ik hun springpoten er eerst uit.
Meelwormen gaf ik ze ook en die altijd door midden geknipt. Maden geef ik ze levend.

Suikerwater heb ik nooit gedaan, maar druiven zijn ze wel helemaal overheen als ik daar een stukje van geef.

Meest populaire mensenvoedsel dat ik gegeven heb is Sui Mei (gestoomde varkensvlees dumpling), blijft redelijk lang goed en wordt niet zo hard en ranzig zoals veel vlees snel doet, dus dat geef ik ze ook regelmatig.

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 19 mei 2010, 12:02
door oblivious
Erg leuk om te lezen dat je hele kolonie door eigenlijk veel experimenteren (vooral met voedsel) groeit als kool. Heb je toevallig ook een thermometer in het nest hangen zodat we weten hoe warm het precies is?

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 19 mei 2010, 12:08
door Imvarda
Nee helaas niet - komende maand zal ik dat wel even proberen te regelen.

Ik heb zo'n Ter mat gewoon op een handdoek/afdroog doek liggen op het plexiglas, geen dimmer ofzo.

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 26 mei 2010, 10:23
door Dumdidum
Momenteel geef ik ze ook hondenvoer (heb net 2 honden in huis ), van dat Caesar vlees, nadat ik de hond gevoert heb dan haal de rest van het vlees van de vork af en geef ik aan de mieren, dat is dan een flinke stapel meestal (opzettelijk) maar dat is dan na een uur of 2 helemaal verdwenen.
Interessant, dat wil ik ook wel eens proberen.
Welke Cesar hap geef je ze precies?

Re: Pheidole pallidula (Imvarda)

Geplaatst: 27 aug 2010, 23:37
door kjeld13
Update?